fbpx

Rijles Autisme

afbeelding autisme

Voor sommige mensen is het heel vanzelfsprekend dat ze rijlessen kunnen volgen en daarmee uiteindelijk hun rijbewijs kunnen halen.
Voor sommige anderen kan dat, door een bepaalde informatieverwerking in de hersenen, een hele opgave zijn.
Denk hierbij aan Autisme, Asperger of PDD-NOS. Dit zijn stoornissen die zich uiten in omgang, communicatie met anderen en het inlevingsvermogen, welke niet altijd begrepen worden.

Met autisme moet je aan dezelfde eisen voldoen voor het behalen van je rijbewijs als ieder ander. Alleen de weg ernaar toe en de begeleiding is nét wat anders. De uitdagingen voor autisme en autorijden liggen in het snel verwerken van informatie, vooruit plannen in het verkeer en het herkennen van samenhang

De instructeur van Rijschool Dielessen begrijpt de invloed en de consequenties die de stoornissen kunnen hebben bij de rijlessen.
Mensen met Autisme hebben moeite met plannen, flexibiliteit en het zien van de samenhang van dingen.
Al deze zaken kunnen autorijden, bemoeilijken of gevaarlijke situaties opleveren. Onze rijinstructeur speelt hierop in door rijlessen een vaste structuur te geven en rustig op te bouwen. Extra uitleg of even een momentje rust? Geen probleem, we passen alles op jouw tempo en manier van leren aan.
Daarom is het belangrijk dat rijlessen voor Autisme gegeven worden door instructeurs die gespecialiseerd zijn en ruime ervaring hebben met lesgeven.
De instructeur van Rijschool Dielessen begrijpt die situatie, heeft veel ervaring én neemt ruim de tijd voor een persoonlijke begeleiding die volledig afgestemd is op de leerling.

De volgende stap na de rijlessen bij autisme is het behalen van het praktijkexamen. Bij autisme is er sprake van een uitgebreide keuringsprocedure die je moet doorlopen:

  1. De Gezondheidsverklaring, met aanvullende informatie van een medisch specialist
  2. Keuring door een onafhankelijke medische specialist
  3. Eventueel een Praktische rijtest bij het CBR: het slagen voor de praktische rijtest is een voorwaarde voor het afrijden voor het praktijkexamen. Een deskundige van het CBR beoordeelt of je op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer kunt deelnemen
  4. Besluit: wanneer je de drie bovenstaande stappen met succes hebt doorlopen ontvang je een verklaring van Geschiktheid
  5. Tijd voor het échte praktijkexamen!

Een rijbewijs met autisme vraagt dus om heel wat extra stappen, maar bij Rijschool Dielessen begeleiden we je graag in dit hele proces.

.

Rijgeschiktheid / Gezondheidsverklaring

De meeste mensen met Autisme zijn echt even capabel als ieder ander om auto te rijden. Wil je je rijbewijs halen? Dan moet je theorie- en praktijkexamen doen én een gezondheidsverklaring invullen. Het CBR stelt echter wel extra eisen middels een keuring en eventueel een rijtest om je rijgeschiktheid voorafgaand aan het praktijkexamen aan te tonen. Voor jezelf en andere weggebruikers is het belangrijk dat je gezond genoeg bent om aan het verkeer deel te nemen. Een gezondheidsverklaring vul je zelf in, want het gaat om jouw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Je vult de verklaring in op mijn.cbr.nl en betaalt deze via Ideal. Als je één of meer vragen op de Gezondheidsverklaring met ‘ja’ beantwoordt, dan is een onderzoek door een arts nodig. Voor Autisme is altijd een medische keuring nodig.
We informeren je graag wat er bij dit traject komt kijken en hoe deze procedure loopt.

Wil je dit met iemand delen?

Scroll naar boven
Chat openen
1
hulp nodig?
Hallo 👋
Heb je vragen? Stuur gerust een Whatsapp bericht