fbpx

EXAMENS

Welke examens zijn er allemaal?

EXAMENS EN HEREXAMENS

Lees op deze pagina alles wat je moet weten over examens en herexamens, zodat jij goed voorbereid bent.

lees verder

HEB JE ALLES GEREED?

Voordat we starten met de uitleg over jouw examen, is het belangrijk dat je onderstaande zaken hebt geregeld in je mijn CBR-omgeving. Klik bovenin op inloggen CBR en regel het volgende:

 • Vul je gezondheidsverklaring in.
 • Geef Rijschool Dielessen een machtiging.

Zodra je deze zaken hebt geregeld, kan je instructeur van Rijschool Dielessen jouw examen gaan aanvragen bij het CBR.

de tussentijdse toets

HET IS ZOVER: JE PRAKTIJK EXAMEN

Een gemiddelde leerling heeft in Nederland doorgaans ongeveer  40 rijlessen nodig om goed voorbereid aan het rijexamen te beginnen. Wanneer het moment daar is om je rijexamen aan te vragen of als het al is aangevraagd, begint natuurlijk een spannende tijd.

Maar geen zorgen! Jouw rijinstructeur van Rijschool Dielessen heeft niet voor niets aangegeven dat je er klaar voor bent. Je hebt voldoende rijlessen gehad, je voelt je vertrouwd met het voertuig en je hebt je instructeur overtuigd van je vaardigheden. Nu is het tijd om dit alles aan de examinator te laten zien! Maar hoe ziet zo’n praktijkexamen er eigenlijk uit? Wat kun je verwachten tijdens jouw praktijkexamen?

HOE GAAT HET PRAKTIJK EXAMEN?

Bij Rijschool Dielessen plannen onze rijinstructeurs altijd een zogenaamd voorrij-uur voor jouw examen. Hierbij heb je het uur vóór je examen nog een laatste rijles om de laatste tips van je instructeur te ontvangen. Samen met je instructeur rijd je aan het einde van dit voorrij-uur naar de CBR-examenlocatie.

Eenmaal bij het CBR aangekomen, verloopt het als volgt:

 • Het examen van begin tot eind duurt in totaal 55 minuten.
 • Je maakt eerst kennis met je examinator en deze zal je vragen naar je ID-bewijs, oproepkaart en zelfreflectieformulier.
 • Ook controleert hij of je theorie nog geldig is.
 • De examinator zal uitleggen wat je kunt verwachten tijdens de rit.
 • Daarna volgt op het parkeerterrein de ogentest (kenteken lezen op 25 meter afstand).
 • Vervolgens stelt de examinator jou wat vragen over het voertuig, zoals motorvloeistoffen of controlelampjes.
 • Daarna begint de daadwerkelijke examenrit; Tijdens deze rit moet je 10 minuten met navigatie rijden, de rest op aanwijzingen van examinator of borden.
 • De  examinator beoordeelt deze rit op verschillende vlakken, waaronder: kijken, voertuigbeheersing, veiligheid, bijzondere verrichtingen enzovoort
 • Maak je niet te veel zorgen, de examinator kijkt naar het totaalbeeld, omdat helemaal foutloos rijden bijna niemand lukt!
 • Direct na afloop van je examenrit krijg je een evaluatie bij de CBR-locatie. Je rijinstructeur van Rijschool Dielessen is er al die tijd bij.
 • Je krijgt direct tijdens de evaluatie te horen wat de uitslag is.

BIJZONDERE EXAMENS

Het reguliere herexamen.
Het reguliere herexamen is identiek aan het reguliere praktijkexamen zoals hierboven beschreven. Normaal gesproken wordt dit aangevraagd als het de eerste keer niet is gelukt om te slagen.
De examinator ziet enkel dat je op herhaling bent, maar niet voor de hoeveelste keer. Ook ziet de examinator niet waarom je de vorige keer gezakt bent. Dat willen ze ook niet weten om er weer onbevangen met jou in te gaan.
Helaas is je vrijstelling voor bijzondere verrichtingen die je behaald hebt met je tussentijdse toets nu niet meer geldig.

Het faalangst praktijk examen.
Bij het faalangstexamen komen alle onderdelen van het reguliere examen komen aan bod. Het belangrijke verschil is dat je een examinator toegewezen krijgt die specifiek is getraind in het begeleiden van leerlingen met faalangst. De examinator begrijpt dat je erg zenuwachtig bent en doet er alles aan om je op je gemak te stellen, door rustig en geduldig alles uit te leggen. Hij neemt extra tijd voor jou.
Je examen begint ook later dan de reguliere examen om zodoende een rustige omgeving te creëren.

Je mag tijdens je examenrit een time-out aanvragen als het je even te veel wordt. Tijdens de time-out kun je even tot rust komen voordat je je examenrit hervat. Het faalangstexamen duurt in totaal 80 minuten, waarvan je 35 minuten daadwerkelijk rijdt.

Het BNOR praktijk examen.
Als het na vier pogingen nog niet is gelukt om te slagen voor het reguliere examen, kun je een zogenaamd BNOR-examen aanvragen. BNOR staat voor (B=auto, Nader Onderzoek Rijvaardigheid). Het BNOR-praktijkexamen omvat opnieuw alle onderdelen van het reguliere examen, maar nu ontvang je veel meer persoonlijke begeleiding en doorloop je het praktijkexamen stap voor stap. Bovendien krijg je aanzienlijk meer tijd voor het examen, namelijk 70 minuten.
De examinator kan nu wel zien hoeveel keer je al bent geweest en waarom je het telkens niet haalde.

TIPS VAN DE EXAMINATOR

MEEST GEMAAKTE FOUTEN TIJDENS EEN EXAMEN

Scroll naar boven
Chat openen
1
hulp nodig?
Hallo 👋
Heb je vragen? Stuur gerust een Whatsapp bericht