fbpx
lesauto tijgerprint

Wat kost een rijbewijs?

“Een rijbewijs is eigenlijk een koopje”

Het behalen van een rijbewijs kost gemiddeld 3060 euro, meldde het CBR onlangs. En die prijs zal in de toekomst flink blijven stijgen. In verschillende media wordt namelijk bepleit dat de lesprijs moet stijgen naar 70 euro per zestig minuten. Maar eigenlijk is dat een koopje, “Er zit verborgen waarde in je rijbewijs.”

“Veel mensen worden ontmoedigd door de kosten van een rijbewijs, maar als we dit bedrag bekijken vanuit het perspectief van een levenslange investering, wordt het duidelijk dat een rijbewijs eigenlijk een van de meest kosteneffectieve aankopen is die je kunt doen.

Beschouw het rijbewijs als een langetermijninvestering. De meeste mensen halen hun rijbewijs rond hun twintigste en behouden het tot ver in hun pensioen, een periode van ongeveer 50 tot 70 jaar. Als we de kosten van 3060 euro verdelen over een periode van 70 jaar, zijn de jaarlijkse kosten van je rijbewijs slechts 43,71 euro per jaar. Op dagelijkse basis is dat slechts ongeveer 0,12 euro. Dat is minder dan de prijs van een kopje koffie.

Vrijheid, gemak, veiligheid en zekerheid

Een rijbewijs biedt ongeëvenaarde vrijheid en gemak. Of het nu gaat om pendelen naar werk, het bezoeken van vrienden en familie, het maken van roadtrips, of het eenvoudigweg hebben van de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, het bezit van een rijbewijs opent een wereld van mogelijkheden.

Het hebben van een rijbewijs draagt ook bij aan je veiligheid en zekerheid. In noodsituaties, zoals bij een medische noodsituatie, kan het essentieel zijn om zelf naar het ziekenhuis te kunnen rijden. Bovendien geeft het hebben van de kennis en vaardigheden om een voertuig te besturen je ook een zekere mate van zelfredzaamheid.

Perspectief

Kortom, hoewel het vooruitzicht van het betalen van een groot bedrag voor een rijbewijs aanvankelijk ontmoedigend kan zijn, is het belangrijk om deze kosten in perspectief te plaatsen. Als je het bekijkt als een langetermijninvestering die je een leven lang van dienst zal zijn, wordt het duidelijk dat een rijbewijs eigenlijk ongelooflijk kosteneffectief is. Het gaat niet alleen om het besturen van een auto, maar ook om het vergroten van je vrijheid, mobiliteit, veiligheid en zekerheid. Dus, in plaats van te focussen op de kosten, denk aan de voordelen die het behalen van je rijbewijs zal brengen. Het zal waarschijnlijk een van de beste aankopen zijn die je ooit zult doen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
hulp nodig?
Hallo 👋
Heb je vragen? Stuur gerust een Whatsapp bericht