Het examen.


.......of toch maar eerst een TussenTijdse toets?

Wat is een tussentijdse toets?

Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een rijexamen en je moet dezelfde dingen doen. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie. En je krijgt tips van een CBR-examinator. Als je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, kun je daarvoor zelfs vrijstelling verdienen voor je rijexamen. 

 

Iets voor jou?

Wil je alvast wennen aan de examensituatie? Tips van een CBR-examinator krijgen? Of wil je vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen tijdens je rijexamen? Dan is een tussentijdse toets echt iets voor jou.


Grotere slaagkans met tussentijdse toets.

Volgens het CBR heb je een grotere slaagkans bij het rijexamen als je een tussentijdse toets doet.Een tussentijdse toets voor je rijexamen werkt heel goed. Examenkandidaten die eerst een tussentijdse toets hebben gedaan, hebben meer kans van slagen op het rijexamen. Het slagingspercentage ligt dan namelijk rond 58%. Dat is 14 % hoger dan bij de kandidaten die zonder tussentijdse toets het eerste rijexamen doen.


Hoe gaat een tussenTijdse toets?En daar is hij dan, de grote dag. Na weken, misschien wel maanden van voorbereiden is daar dan de dag dat jij kan bewijzen dat jij voldoende de stof beheerst om na deze dag jezelf op 'n veilige manier verder te ontwikkelen tot "bestuurder" zonder hulp daarbij van een rij-instructeur.

Misschien heb je al een tussentijdse toets gedaan en weet je al wat je te wachten staat en waar je nog aan moest werken.

Men zegt weleens dat je pas leert autorijden nadat je je rijbewijs behaalt hebt, en dat klopt ook. Sommigen verwarren dat met een "eigen rijstijl", je kent ze wel, stoelleuning naar achter, armpje op het raam, lekker dat gaspedaal intrappen, de bochten wat harder en ruimer nemen enz enz. Da's geen autorijden, da's het gevaar opzoeken. Waarschijnlijk is tijdens de lessen meermaals verteld dat 'n auto een moordwapen kan zijn, het is aan jouw om daar verantwoord mee om te gaan! Je hebt gemiddeld zo'n 5 jaar en 20.000km nodig om te kunnen zeggen dat je een ervaren bestuurder bent, en wat ze dus bedoelen met "dan pas leer je auto rijden" is dat je in die 5 jaar allerlei ervaringen opdoet die je zelfstandig moet weten en hopelijk ook hebt opgelost.

 

Maar nu moet je nog even door dat ene moment heen met die examinator naast je, een spannend moment want hij/zij gaat oordelen over jou. Men zegt ook vaak: "Tja, het ook maar een momentopname hè". en dat klopt, het ritje duurt maar 35 minuten, aan jou om in dat korte momentje gewoon te laten zien dat jij het kan. Je hoeft niet te overdrijven, ook niet met je kijkgedrag zoals men ook vaak zegt, doe gewoon zoals je altijd doe. En vind de examinator dat niet voldoende, dan moet je ondanks je teleurstelling eigenlijk ook wel blij zijn want stel je voor dat jij de weg op gaat met dat moordwapen terwijl je er eigenlijk nog niet mee om kan gaan!

Wat moet je zoal meenemen naar een examen?

 

 • Een geldig ID bewijs. (let op: 1 dag verlopen is niet meer geldig).
 • De uitnodiging die je van het C.B.R. heb mogen ontvangen. uitgeprint, getekend en datum van examen.
 • Een zelfreflectieformulier. (deze vul je thuis al in en deze word na de uitslag besproken).

Maar goed, wat kan je op deze dag zoal verwachten?

1 uur voor je examen word je opgehaald, je rijd dan zelf naar het examencentrum toe, kan dan nog even iets oefenen wat je dan nog graag zou willen oefenen en we zorgen dat je op tijd aanwezig bent, 15 minuten voor aanvang. We zetten de auto achteruit in het vak voor het C.B.R. klaar voor vertrek.

Binnen gaan we wachten tot we geroepen worden, op n lijstje kunnen we zien wie je examinator zal zijn, eenmaal binnen neem jij plaats op de stoel recht tegenover deze examinator, en geloof mij het zijn gewone mensen.

Deze zal eerst controleren of jij bent wie je bent aan de hand van je identiteitspapieren, zorg daarom dat je deze bij je hebt en dat deze nog geldig is.

Dan gaat de examinator jou vertellen wat je tijdens je examenrit kan verwachten en waar de examenrit dus uit bestaat zodat jij niet voor verassingen wat hem of haar betreft komt te staan.

Na dit gesprekje ga je naar buiten en dan pas is je examen daadwerkelijk begonnen.

 

Het is jouw rijexamen dus jij bepaalt of jouw rij-instructeur wel of niet meerijd!

 

Het begint altijd met een ogentest. Op zo'n 25 meter afstand moet je een kentekenplaat kunnen lezen.

Vervolgens, zo heb je eerder al kunnen lezen, worden er eerst wat vragen over de auto gesteld, dat kan zijn:

Na deze vragen ga je rijden, en wat kan je dan zoal verwachten?

De examinator rijdt met jou naar 'n locatie en geef jou daar die opdracht, daar moet je dat dan ook doen en niet bijv bij n omkeeropdracht doorrijden tot je op een rotonde komt.Er word niet van jou verwacht dat je die opdracht dan ook "direct" uitvoert maar wel veilig en vlot.

Ook kan de examinator jou vragen om even de hellingproef te doen, Dit noemen we dan een steekproef.

 • Ook kan je een situatie-bevraging verwachten. Meestal word je dan gevraagd om de auto even te stoppen en dan bespreken jullie een situatie die net is gepasseerd, enkele voorbeelden hiervan  zijn:
  • Een rotonde/kruispunt die je net verlaten heb, of juist genaderd.
  • Een situatie op de snelweg bij het invoegen/bereiden/uitvoegen.
  • Waarom je die fietsers met zo'n ruime bocht hebt ingehaald.

Let op! Het feit dat de examinator je even aan de kant laat stoppen wil niet zeggen dat je iets fouts gedaan heb, het is alleen kijken of jij je bewust van die situatie was.

 • Na zo'n 35 minuten kom je weer terug bij het examencentrum, je parkeert daar de auto gewoon vooruit het vak in en stapt uit zoals je geleerd hebt.
 • Je levert de sleutel weer in bij je instructeur en gaan met z'n allen weer terug naar het bureau van de examinator waar je de uitslag direct te horen krijgt.

Voor meer info klik hier.

Hoe gaat een examen.Een faalangst examen.

Heb je last van faalangst bij examens? Of ben je té zenuwachtig om te laten zien wat je kunt tijdens het praktijkexamen auto? Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen doen. Je krijgt dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Hij heeft ook meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen.

Voor het faalangstexamen heb je in totaal 1 uur en 20 minuten de tijd. Daarvan is 35 minuten voor de examenrit. De overige tijd is voor een time-out en om zoveel mogelijk voor rust te zorgen. Natuurlijk moet je wel precies hetzelfde kunnen als mensen die het gewone rijexamen doen. En het faalangstexamen verloopt in dezelfde volgorde als het gewone rijexamen.

Hoe gaat het faalangstexamen?Je bent geslaagd!!!!!!

Wat nu?

Je bent nu aangemeld dat jij je rijbewijs gehaald hebt. Na een paar uurtjes kan je naar je gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen. Wat je mee moet nemen is:

 • Een geldig ID bewijs.
 • Voldoende geld (dit verschilt per gemeente).
 • Een pasfoto.

 

Na 5 werkdagen ligt jouw rijbewijs klaar en kun je gaan genieten van het autorijden.

 

TIP!

Vaak kan of zelfs soms moet je vooraf eerst een afspraak maken op het gemeentehuis om je rijbewijs aan te kunnen vragen, meestal kan dit online.

Reserveer alvast die afspraak voor op de dag van je examen!Je bent gezakt!!!!!

Wat nu????

Het is natuurlijk jammer als je de eerste keer gezakt bent maar er is natuurlijk nog geen man overboord, de wereld blijft gewoon doordraaien.

We gaan een dag treuren en daarna pakken we de draad weer op. We plannen een nieuw examen in en gaan er aan werken wat de vorige keer dus nog niet voldoende was.

Let wel op!

Het verlangen naar dat felbegeerde roze pasje is groot! Hierdoor word de stress en spanning bij het herexamen groter dan bij de eerste keer waardoor er hele rare en gekke fouten gemaakt kunnen worden.

Ook kan de omgeving hier een rol in spelen. Vaak horen mensen die gezakt zijn de volgende opmerkingen:

 • Ach jo, geeft toch niet, je weet nu in ieder geval hoe zo'n examen werkt en hoe het er aan toe gaat Met andere woorden: als je nu nog een keer zakt dan...... (Dat geeft al meer druk)

Geen enkel examen is hetzelfde, zo ook niet de omstandigheden.

 • Het is een andere dag.
 • Een andere tijd.
 • Een andere examinator.
 • Andere weersomstandigheden.
 • Andere verkeersdeelnemers

Je weet dus helemaal niet hoe dat examen er uit ziet en zal verlopen, het is weer geheel nieuw!


Een BNOR examen.

WAT IS EEN BNOR RIJEXAMEN?

Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid.

Wanneer je binnen vijf jaar vier keer bent gezakt voor het CBR rijexamen ga je de volgende keer naar een BNOR examen, ook wel bekend als het staatsexamen.

 

Hoe ziet het BNOR examen eruit?

Het BNOR rijexamen is niet makkelijker dan het CBR rijexamen. De eisen die het BNOR stelt aan je rijvaardigheid liggen in de wet vastgelegd en zijn hetzelfde als bij het CBR.

 

Het BNOR examen duurt 70 minuten.

Veel BNOR kandidaten zijn erg zenuwachtig voor het examen. Het BNOR maakt daarom gebruik van andere locaties dan de normale CBR locaties. Ook is er extra tijd beschikbaar. Een BNOR examen duurt 70 minuten. Voorafgaand aan het BNOR examen gaat de examinator een gesprek aan met de kandidaat en eventueel de instructeur. Dit kan gaan over de voorgaande examens die de kandidaat bij het CBR heeft gehad.

 

Beter voor de zenuwen.

De routes zijn hetzelfde als de routes bij een normaal praktijkexamen bij het CBR. Tijdens het rijden doet de examinator er alles aan om jou op je gemak te stellen. Zo nodig wordt het voertuig langs de kant van de weg gezet om de zenuwen tot bedaren te laten komen. De duur van het echte praktijkgedeelte (dus deelnemen aan het verkeer) is in principe niet veel langer dan bij het reguliere CBR rijexamen. Na het rijden vindt er een gesprek plaats over de gereden route en wordt de uitslag bekend gemaakt door de examinator.


Vorige module
Vorige module


Tel: 06-52729205
Mail:  info@rijschooldielessen.nl
KVK: 58301755
rijschoolnr.
C.B.R.
2829H1

Laat je nummer achter.

Dan bellen we je terug