Het examen.


.......of toch maar eerst een TussenTijdse toets?

Wat is een tussentijdse toets?

Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een rijexamen en je moet dezelfde dingen doen. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie. En je krijgt tips van een CBR-examinator. Als je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, kun je daarvoor zelfs vrijstelling verdienen voor je rijexamen. 

 

Iets voor jou?

Wil je alvast wennen aan de examensituatie? Tips van een CBR-examinator krijgen? Of wil je vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen tijdens je rijexamen? Dan is een tussentijdse toets echt iets voor jou.


Grotere slaagkans met tussentijdse toets.

Volgens het CBR heb je een grotere slaagkans bij het rijexamen als je een tussentijdse toets doet.Een tussentijdse toets voor je rijexamen werkt heel goed. Examenkandidaten die eerst een tussentijdse toets hebben gedaan, hebben meer kans van slagen op het rijexamen. Het slagingspercentage ligt dan namelijk rond 58%. Dat is 14 % hoger dan bij de kandidaten die zonder tussentijdse toets het eerste rijexamen doen.


Hoe gaat een tussenTijdse toets?En daar is hij dan, de grote dag. Na weken, misschien wel maanden van voorbereiden is daar dan de dag dat jij kan bewijzen dat jij voldoende de stof beheerst om na deze dag jezelf op 'n veilige manier verder te ontwikkelen tot "bestuurder" zonder hulp daarbij van een rij-instructeur.

Misschien heb je al een tussentijdse toets gedaan en weet je al wat je te wachten staat en waar je nog aan moest werken.

Men zegt weleens dat je pas leert autorijden nadat je je rijbewijs behaalt hebt, en dat klopt ook. Sommigen verwarren dat met een "eigen rijstijl", je kent ze wel, stoelleuning naar achter, armpje op het raam, lekker dat gaspedaal intrappen, de bochten wat harder en ruimer nemen enz enz. Da's geen autorijden, da's het gevaar opzoeken. Waarschijnlijk is tijdens de lessen meermaals verteld dat 'n auto een moordwapen kan zijn, het is aan jouw om daar verantwoord mee om te gaan! Je hebt gemiddeld zo'n 5 jaar en 20.000km nodig om te kunnen zeggen dat je een ervaren bestuurder bent, en wat ze dus bedoelen met "dan pas leer je auto rijden" is dat je in die 5 jaar allerlei ervaringen opdoet die je zelfstandig moet weten en hopelijk ook hebt opgelost.

 

Maar nu moet je nog even door dat ene moment heen met die examinator naast je, een spannend moment want hij/zij gaat oordelen over jou. Men zegt ook vaak: "Tja, het ook maar een momentopname hè". en dat klopt, het ritje duurt maar 35 minuten, aan jou om in dat korte momentje gewoon te laten zien dat jij het kan. Je hoeft niet te overdrijven, ook niet met je kijkgedrag zoals men ook vaak zegt, doe gewoon zoals je altijd doe. En vind de examinator dat niet voldoende, dan moet je ondanks je teleurstelling eigenlijk ook wel blij zijn want stel je voor dat jij de weg op gaat met dat moordwapen terwijl je er eigenlijk nog niet mee om kan gaan!

Wat moet je zoal meenemen naar een examen?

 

 • Een geldig ID bewijs. (let op: 1 dag verlopen is niet meer geldig).
 • De uitnodiging die je van het C.B.R. heb mogen ontvangen. uitgeprint, getekend en datum van examen.
 • Een zelfreflectieformulier. (deze vul je thuis al in en deze word na de uitslag besproken).

Maar goed, wat kan je op deze dag zoal verwachten?

1 uur voor je examen word je opgehaald, je rijd dan zelf naar het examencentrum toe, kan dan nog even iets oefenen wat je dan nog graag zou willen oefenen en we zorgen dat je op tijd aanwezig bent, 15 minuten voor aanvang. We zetten de auto achteruit in het vak voor het C.B.R. klaar voor vertrek.

Binnen gaan we wachten tot we geroepen worden, op n lijstje kunnen we zien wie je examinator zal zijn, eenmaal binnen neem jij plaats op de stoel recht tegenover deze examinator, en geloof mij het zijn gewone mensen.

Deze zal eerst controleren of jij bent wie je bent aan de hand van je identiteitspapieren, zorg daarom dat je deze bij je hebt en dat deze nog geldig is.

Dan gaat de examinator jou vertellen wat je tijdens je examenrit kan verwachten en waar de examenrit dus uit bestaat zodat jij niet voor verassingen wat hem of haar betreft komt te staan.

Na dit gesprekje ga je naar buiten en dan pas is je examen daadwerkelijk begonnen.

 

Het is jouw rijexamen dus jij bepaalt of jouw rij-instructeur wel of niet meerijd!

 

Het begint altijd met een ogentest. Op zo'n 25 meter afstand moet je een kentekenplaat kunnen lezen.

Vervolgens, zo heb je eerder al kunnen lezen, worden er eerst wat vragen over de auto gesteld, dat kan zijn:

Na deze vragen ga je rijden, en wat kan je dan zoal verwachten?

De examinator rijdt met jou naar 'n locatie en geef jou daar die opdracht, daar moet je dat dan ook doen en niet bijv bij n omkeeropdracht doorrijden tot je op een rotonde komt.Er word niet van jou verwacht dat je die opdracht dan ook "direct" uitvoert maar wel veilig en vlot.

Ook kan de examinator jou vragen om even de hellingproef te doen,

 • Na zo'n 35 minuten kom je weer terug bij het examencentrum, je parkeert daar de auto gewoon vooruit het vak in en stapt uit zoals je geleerd hebt.
 • Je levert de sleutel weer in bij je instructeur en gaan met z'n allen weer terug naar het bureau van de examinator waar je de uitslag direct te horen krijgt.

Voor meer info klik hier.

Hoe gaat een examen.Een faalangst examen.

Heb je last van faalangst bij examens? Of ben je té zenuwachtig om te laten zien wat je kunt tijdens het praktijkexamen auto? Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen doen. Je krijgt dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Hij heeft ook meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen.

Voor het faalangstexamen heb je in totaal 1 uur en 20 minuten de tijd. Daarvan is 35 minuten voor de examenrit. De overige tijd is voor een time-out en om zoveel mogelijk voor rust te zorgen. Natuurlijk moet je wel precies hetzelfde kunnen als mensen die het gewone rijexamen doen. En het faalangstexamen verloopt in dezelfde volgorde als het gewone rijexamen.

Hoe gaat het faalangstexamen?De meest gemaakte fouten tijdens het praktijkexamen.

Kijkgedrag

Een groot deel van de examenkandidaten zakt op kijkgedrag. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen breed en ver vooruit waarnemen, op de juiste manier de spiegels gebruiken en kijkgedrag in specifieke situaties. Kijkgedrag is essentieel op het rijexamen.

Dit gaat vaak fout:
Overdreven kijken om goed aan de examinator te laten zien dat je kijkt.
Te nonchalant kijkgedrag.
Te gehaast door de spiegels vliegen en weinig echt waarnemen.
Te kort voor de auto kijken en daardoor laat reageren op situaties.

Zo moet het wel:
Blijf voortdurend je blik veranderen zodat je een totaaloverzicht houdt.
Neem de tijd om goed in je spiegels te kijken en herhaal het kijken.
Controleer voordat je aan een bepaalde manoeuvre begint.
Overdrijf niet, als je goed waarneemt dan ziet de examinator dat ook wel.

 


Rijstrook wisselen, soms moet je keuzes maken.

Met name in druk verkeer best lastig, maar er zijn manieren.

Dit gaat vaak fout:
Niet goed of onvoldoende kijkgedrag. Klassiek is het voorbeeld waar 2 auto’s tegelijk naar de zelfde rijstrook willen. Alleen door goed blijven kijken kan dan een aanrijding worden voorkomen.
Onvoldoende ruimte benutten.
Onjuiste snelheid.
Onvoldoende communiceren met medeweggebruikers.

Zo moet het wel:
Bepaal rustig waar en wanneer je het beste kunt wisselen van rijstrook. Controleer ook vooral tijdens het wisselen van rijstrook wat het verkeer om je heen doet.
Probeer de ruimte op te zoeken en wacht niet te lang met je manoeuvre.
Alleen als je je snelheid goed aanpast aan het verkeer naast je kun je makkelijk invoegen.
Als het erg druk is, dan mag je met gebruik van je richtingaanwijzers laten zien wat je bedoelingen zijn. Wel altijd afwachten hoe het verkeer erop reageert, dus niet: “richting aan en gaan”.


Snelheid

Altijd aangepast aan de omstandigheden.
Dit is de hoofdregel: in principe rijdt je de maximaal toegestane snelheid zolang dat ook veilig kan. Dat betekent vlot met het verkeer meerijden, maar snelheid omlaag zodra de situatie erom vraagt. Veel kandidaten hebben moeite met het toepassen hiervan.

Dit gaat vaak fout:
Langzamer rijden dan nodig is, je houdt het verkeer ermee op en de examinator oordeelt dat je onzeker bent. Maar rij nooit harder dan vanwege de omstandigheden veilig en verantwoord is.
Te hard door bochten.
Te snel kruisingen naderen / oversteken.
Fabeltje: altijd 5 km/u harder rijden.

Zo moet het wel:
Rij vlot met het verkeer mee en pas je snelheid op tijd aan de omstandigheden aan. De veiligheid heeft eigenlijk altijd voorrang. Zo kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld een inhaalmanoeuvre het veiligst uitvoert als je even iets harder dan toegestaan rijdt.
Kijk ook door de bocht en pas op tijd je snelheid aan.
Dit moet je met je instructeur bespreken, we kunnen wel zeggen dat je met de juiste snelheid moet naderen, maar dat is een kwestie van trainen.


Plaats op de weg

Durf de ruimte die je hebt te gebruiken.
Een paar belangrijke misverstanden moeten uit de weg. De plaats op de weg hangt van meerdere factoren af. De regels die je uit het theorieboek hebt geleerd zijn een leidraad maar niet altijd heilig. Alle omstandigheden samen bepalen je keuze.

Dit gaat vaak fout:
Te dicht langs geparkeerde auto’s, obstakels of fietsers rijden.
Niet of onvoldoende voorsorteren.
Te ruime of te krappe bochten (soms door nonchalant sturen).
Te veel links blijven rijden bij tegenliggers op smalle wegen.

Zo moet het wel:
Neem voldoende ruimte bij het passeren van stilstaande objecten en bewegende verkeersdeelnemers. Ook als dat betekent dat je daarvoor (deels) op de andere weghelft moet komen. Zolang je je tegenliggers maar niet hindert. Probeer niet koste wat kost binnen de lijnen te blijven als dat de veiligheid in gevaar brengt. Het is maar verf waar je overheen gaat.
Sorteer waar mogelijk duidelijk voor.
Probeer bochten netjes op je eigen weghelft te nemen.
Bij tegenliggers op smalle wegen is behalve je positie ook de snelheid erg belangrijk. Ga zo nodig bij het tegenkomen van ander verkeer wat langzamer rijden als het erg smal is.


Inhalen, of eigenlijk het achterwegen blijven daarvan.

Wat betreft het inhalen lijkt het nut nog lang niet tot alle examenkandidaten doorgedrongen te zijn. Toch wordt het een noodzakelijk gebeuren als je je aan de hoodregel van snelheid (zie hierboven) wilt houden. Immers, vlot meestromen met het verkeer en zoveel mogelijk de maximale snelheid rijden met in achtneming van de veiligheid.

Dit gaat vaak fout:
Met onvoldoende afstand inhalen (zie ook plaats op de weg).
Met onvoldoende snelheid inhalen.
Uit voorzichtigheid rechts blijven rijden terwijl het verkeer links veel vlotter rijdt (stel dat ik op de linkerstrook rij en de examinator wil opeens ergens rechtsaf).
Te laat voorbereiden.

Zo moet het wel:
Hou voldoende afstand bij het inhalen.
Een inhaalmanoeuvre moet vlot uitgevoerd worden. Durf dus snelheid te maken om dit na te leven. Ook als dat betekent dat je tijdelijk iets harder rijdt dan de limiet.
Durf keuzes te maken die de vlotheid ten goede komen. Rij je achter een vrachtwagen, gebruik dan de ruimtes (met name op wegen met meer rijstroken) om er voorbij te gaan. De examinator houdt rekening met zijn opdrachtgeving, echt!
Kijk ver vooruit en begin op tijd met waarnemen.


In- en uitvoegen, kwestie van mikken?

Hoort ook in een examen thuis en is voor velen toch één van de lastiger dingen van het autorijden. Ook mensen die al jaren hun rijbewijs hebben vinden het soms nog lastig.

Dit gaat vaak fout:
Verkeerde snelheid.
Niet goed of onvoldoende kijkgedrag.
snelheid bochten na uitvoegen. ingetrapte koppeling

Zo moet het wel:
Je kunt niet met een getal aangeven hoe hard je moet rijden als je gaat invoegen. Immers je moet je snelheid eerst en vooral aanpassen aan de omstandigheden. Zorg dat je dus op tijd weet hoe de situatie is, rijdt het verkeer door of staat er file, is het druk of niet.
Invoegen lukt alleen goed als je doorlopend observeert. Dat begint al bij het naderen van de invoegstrook, dus zodra je zicht hebt op de doorgaande rijbaan. Dan al vorm je een beeld van het verkeer op die weg. Blijf waarnemen in je spiegels en bepaal waar ruimte is om in te voegen.
Zorg dat je goed de bocht doorkijkt en pas op maar geleidelijk je snelheid aan.De taal van de weg, begrijp jij ook, als je er open voor staat.

Het is belangrijk om tijdens het rijden behalve de borden en verkeerslichten ook pijlen en strepen op de weg en andere markeringen in de gaten te houden. Ze vertellen je heel veel over de situatie op dat moment of die komen gaat.

Dit gaat vaak fout:
Verkeerd voorsorteren bij meerdere rijstroken.
Per ongeluk rijstrook wisselen in bochten.
Verkeerd inschatten van bochten.

Zo moet het wel:
Kijk ook naar de rijstroken om je heen, vraag je af waar de auto naast je heen gaat / mag. Dat bepaalt voor jou vaak ook mede je koers. Let er bij het afslaan bijvoorbeeld op hoeveel rijstroken nog meer jouw kant op gaan. Bepaal daarmee ook je keuze van rijstrook.
Dit sluit aan bij het voorgaande. Bij meerder rijstroken moet je altijd proberen om vlak voor, tijdens en na de bocht in de zelfde rijstrook te rijden.
Ben je voor de bocht op de meest linker rijstrook gaan staan, dan is dat niet erg, maar volg de bocht dan ook op die rijstrook.
Niet alleen adviessnelheidsborden geven aan hoe hard je in bochten kunt rijden. Let ook op andere zaken als bochtschilden, remsporen en kijk eens wat verder door de bocht heen, want daar ga je naar toe.


Besluitvaardigheid, zeker zijn van je zaak.

Besluitvaardig word je niet met een paar tips, maar we vonden wel dat we het in dit rijtje moesten noemen. Feit is dat een bepaalde mate van besluitvaardigheid essentieel is om te kunnen slagen.
Hier dus geen tips, maar wel feiten. Besluitvaardigheid bereik je alleen door:
Voldoende beheersing over de auto te hebben. Je moet vertrouwen in jezelf hebben dat je de auto onder alle omstandigheden de baas bent. Zo moet je bijvoorbeeld vlot kunnen wegrijden en een kruising oversteken zonder (angst voor) afslaan van de motor.
Goed leren inschatten wat betreft afstanden en snelheden van ander verkeer. Alleen dan kun je juiste beslissingen nemen.
Voldoende tijd nemen voor het waarnemen alvorens te beslissen.
Dus voldoende lessen nemen om bovenstaande in de praktijk te oefenen.


Verkeersinzicht.

En toch is verkeersinzicht één van de belangrijkste eisen om goed door het verkeer te komen. Ook hier geldt dat je geen verkeersinzicht opbouwt met een paar tips van internet.
Verkeersinzicht is begrijpen wat je situatie is, wat het gaat worden, wat anderen willen gaan doen (vrachtwagen die moet lossen bijv.) en begrijpen wat het gedrag van een ander voor gevolgen heeft voor jou.
Verkeersinzicht betekent eigenlijk voorspellen. Het voorspellen van de situatie die gaat komen en daar op inspelen.
Verkeersinzicht héb je voor een deel zonder dat je ooit een meter hebt gereden. De één meer dan de ander. Maar de rest leer je ook alleen maar met oefenen.


Bijzondere verrichtingen.

Elke rit kent ze, ook als je boodschappen gaat doen. Je moet altijd wel een keer parkeren voor je boodschappen gaat doen. Maak het moeilijker dan nodig is en laat je gevoel ook een beetje meespelen.

Dit gaat vaak fout:
Te veel aandacht voor de auto en niet voor het verkeer.
Het ‘trucje’ lukt niet.
Te hoge snelheid.

Zo moet het wel:
Blijf altijd het verkeer in de gaten houden, niet alleen vooraf even kijken. Kijkgedrag is hier essentieel.
Veel oefeningen worden geleerd aan de hand van trucjes. Leer niet alleen op trucjes parkeren of keren, maar hou ook het geheel in de gaten. Dan kun je vaak ook gemakkelijker correcties aanbrengen, waardoor de oefening toch goed gaat.
Bij de meeste oefeningen is stapvoets al vlot genoeg.


Je bent geslaagd!!!!!!

Wat nu?

Je bent nu aangemeld dat jij je rijbewijs gehaald hebt. Na een paar uurtjes kan je naar je gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen. Wat je mee moet nemen is:

 • Een geldig ID bewijs.
 • Voldoende geld (dit verschilt per gemeente).
 • Een pasfoto.

 

Na 5 werkdagen ligt jouw rijbewijs klaar en kun je gaan genieten van het autorijden.

 

TIP!

Vaak kan of zelfs soms moet je vooraf eerst een afspraak maken op het gemeentehuis om je rijbewijs aan te kunnen vragen, meestal kan dit online.

Reserveer alvast die afspraak voor op de dag van je examen!Je bent gezakt!!!!!

Wat nu????

Het is natuurlijk jammer als je de eerste keer gezakt bent maar er is natuurlijk nog geen man overboord, de wereld blijft gewoon doordraaien.

We gaan een dag treuren en daarna pakken we de draad weer op. We plannen een nieuw examen in en gaan er aan werken wat de vorige keer dus nog niet voldoende was.

Let wel op!

Het verlangen naar dat felbegeerde roze pasje is groot! Hierdoor word de stress en spanning bij het herexamen groter dan bij de eerste keer waardoor er hele rare en gekke fouten gemaakt kunnen worden.

Ook kan de omgeving hier een rol in spelen. Vaak horen mensen die gezakt zijn de volgende opmerkingen:

 • Ach jo, geeft toch niet, je weet nu in ieder geval hoe zo'n examen werkt en hoe het er aan toe gaat Met andere woorden: als je nu nog een keer zakt dan...... (Dat geeft al meer druk)

Geen enkel examen is hetzelfde, zo ook niet de omstandigheden.

 • Het is een andere dag.
 • Een andere tijd.
 • Een andere examinator.
 • Andere weersomstandigheden.
 • Andere verkeersdeelnemers

Je weet dus helemaal niet hoe dat examen er uit ziet en zal verlopen, het is weer geheel nieuw!


Een BNOR examen.

WAT IS EEN BNOR RIJEXAMEN?

Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid.

Wanneer je binnen vijf jaar vier keer bent gezakt voor het CBR rijexamen ga je de volgende keer naar een BNOR examen, ook wel bekend als het staatsexamen.

 

Hoe ziet het BNOR examen eruit?

Het BNOR rijexamen is niet makkelijker dan het CBR rijexamen. De eisen die het BNOR stelt aan je rijvaardigheid liggen in de wet vastgelegd en zijn hetzelfde als bij het CBR.

 

Het BNOR examen duurt 70 minuten.

Veel BNOR kandidaten zijn erg zenuwachtig voor het examen. Het BNOR maakt daarom gebruik van andere locaties dan de normale CBR locaties. Ook is er extra tijd beschikbaar. Een BNOR examen duurt 70 minuten. Voorafgaand aan het BNOR examen gaat de examinator een gesprek aan met de kandidaat en eventueel de instructeur. Dit kan gaan over de voorgaande examens die de kandidaat bij het CBR heeft gehad.

 

Beter voor de zenuwen.

De routes zijn hetzelfde als de routes bij een normaal praktijkexamen bij het CBR. Tijdens het rijden doet de examinator er alles aan om jou op je gemak te stellen. Zo nodig wordt het voertuig langs de kant van de weg gezet om de zenuwen tot bedaren te laten komen. De duur van het echte praktijkgedeelte (dus deelnemen aan het verkeer) is in principe niet veel langer dan bij het reguliere CBR rijexamen. Na het rijden vindt er een gesprek plaats over de gereden route en wordt de uitslag bekend gemaakt door de examinator.


Vorige module
Vorige module


Tel: 06-52729205
Mail:  info@rijschooldielessen.nl
KVK: 58301755
rijschoolnr.
C.B.R.
2829H1

Laat je nummer achter.

Dan bellen we je terug