fbpx
Rijlessen & autisme

Bestuurders met autisme ervaren meer problemen tijdens rijles, maar presteren net zo goed

Autorijden met autisme: Een unieke reis

Voor mensen met autisme is het leerproces van autorijden een avontuur op zich. In dit complexe spel van verkeer en voertuigbeheersing moeten zij specifieke obstakels overwinnen die voortvloeien uit hun unieke neurologische kenmerken. Autisme manifesteert zich in sociale communicatiebeperkingen en uitdagingen in executieve functies zoals werkgeheugen, informatieverwerkingssnelheid en het vasthouden van aandacht. Deze vaardigheden spelen echter een cruciale rol bij het besturen van een auto. Stress en angst in onvoorspelbare situaties zijn ook vaak metgezellen van mensen met autisme, wat het autorijden nog complexer maakt.

Een diepgaand onderzoeksteam, geleid door Ellen Jongen van de Open Universiteit en ondersteund door deskundigen als dr. Veerle Ross en prof. Kris Brijs van de Universiteit Hasselt, heeft de moedige reis van mensen met autisme in de wereld van autorijden bestudeerd. Door middel van uitgebreide vragenlijsten kregen 40 bestuurders met autisme de kans om hun ervaringen met de voorbereiding op zowel theoretische als praktische rijexamens te delen.

De Onvoorspelbaarheid en de Uitdagingen van Communicatie

Het onderzoek onthulde een reeks uitdagingen die bestuurders met autisme ervaren tijdens hun rijexamens en de voorbereiding daarop. Veel van deze hindernissen zijn direct gerelateerd aan de kernkenmerken van autisme. Verbluffend genoeg gaf maar liefst 62,2% van de deelnemers aan moeite te hebben gehad met de onvoorspelbaarheid van het examen. Daarnaast rapporteerde bijna de helft van hen communicatieproblemen met de examinator. Deze obstakels werden verder gecompliceerd door de heersende angst voor het examen. Wat opvallend was, is dat mensen met autisme vaak meer moeite hadden om met deze angst om te gaan dan hun leeftijdsgenoten zonder autisme, wat leidde tot chronische stress.

Gelukkig presteren mensen met autisme tijdens hun rijexamen niet slechter dan anderen. In feite blijkt uit het onderzoek dat ze zich als chauffeurs vaak strikter aan de verkeersregels houden, waardoor ze minder betrokken zijn bij verkeersongevallen. Ze hebben de neiging om zich strikt aan de snelheidslimieten te houden en gedisciplineerder te rijden. Dit bewijst dat mensen met autisme niet alleen evenwaardige bestuurders kunnen worden, maar zelfs een voorbeeld kunnen stellen als het gaat om veilig rijgedrag.

Conclusie

Het leren autorijden met autisme is een unieke uitdaging, waarbij bestuurders met autisme hun individuele obstakels moeten overwinnen. Hoewel de onvoorspelbaarheid van examens en communicatieproblemen tijdens de voorbereiding stress en angst kunnen veroorzaken, blijkt uit onderzoek dat mensen met autisme als chauffeurs niet onderdoen voor hun neurotypische tegenhangers. Sterker nog, ze vertonen vaak een striktere naleving van verkeersregels en dragen daardoor bij aan een veiligere rijomgeving voor iedereen op de weg. Dus, terwijl de reis van autorijden voor mensen met autisme anders is, kunnen ze zeker even goede chauffeurs worden als ieder ander. Het is een reis die bewijst dat autisme geen belemmering is voor het behalen van het rijbewijs en dat inclusiviteit op de weg mogelijk is voor iedereen.

Het belang van inclusiviteit en begrip

Het is duidelijk dat mensen met autisme, ondanks de specifieke uitdagingen die ze kunnen tegenkomen, in staat zijn om competente en verantwoordelijke bestuurders te worden. Dit feit onderstreept het belang van inclusiviteit en begrip in de samenleving, vooral op gebieden zoals autorijden. Het is van vitaal belang dat rijopleiders, examinatoren en de bredere gemeenschap zich bewust zijn van de unieke behoeften van mensen met autisme en bereid zijn om passende aanpassingen te maken.

Een cruciaal aspect van autismevriendelijk autorijden is het aanpassen van de rijopleiding en het examenproces. Dit kan onder meer inhouden dat er meer voorspelbaarheid wordt ingebouwd in de examenprocedures, zodat kandidaten met autisme zich beter kunnen voorbereiden op wat er gaat gebeuren. Bovendien kunnen instructeurs en examinatoren getraind worden in het communiceren met mensen met autisme, zodat er duidelijke en begrijpelijke instructies worden gegeven tijdens de rijlessen en examens.

Het bieden van de juiste ondersteuning en middelen aan mensen met autisme die hun rijbewijs willen halen, kan een aanzienlijk verschil maken in hun rijervaring. Het kan niet alleen helpen om stress en angst te verminderen, maar ook om het vertrouwen van deze bestuurders op te bouwen, wat uiteindelijk leidt tot veiliger rijgedrag op de weg.

Inclusiviteit op de weg

Het is belangrijk om te benadrukken dat inclusiviteit op de weg niet alleen ten goede komt aan mensen met autisme, maar aan de samenleving als geheel. Door ervoor te zorgen dat iedereen de kans krijgt om hun rijbewijs te halen en veilig deel te nemen aan het verkeer, dragen we bij aan een meer diverse en inclusieve samenleving. Het vergroot ook de kans voor mensen met autisme om zelfstandiger te zijn en deel te nemen aan werk en sociale activiteiten.

Het onderzoek naar autisme en autorijden werpt licht op de mogelijkheden en uitdagingen waarmee mensen met autisme worden geconfronteerd tijdens hun reis om een bevoegde bestuurder te worden. Hoewel de weg soms hobbelig kan zijn, bewijst het onderzoek dat met de juiste ondersteuning en begrip mensen met autisme in staat zijn om met succes de uitdagingen van autorijden te overwinnen.

In conclusie, het leren autorijden met autisme is een unieke reis die specifieke obstakels met zich meebrengt. Deze obstakels zijn vaak gerelateerd aan de kernkenmerken van autisme, zoals de behoefte aan voorspelbaarheid en de uitdagingen in communicatie. Ondanks deze uitdagingen tonen mensen met autisme echter vaak een striktere naleving van verkeersregels en een groter verantwoordelijkheidsgevoel op de weg. Het is essentieel dat we blijven streven naar autismevriendelijk autorijden door aanpassingen en begrip te bevorderen, zodat iedereen de kans krijgt om veilig en zelfstandig de weg op te gaan.

 
Heb je last van Faalangst? Klik dan eens hier!
Scroll naar boven
Chat openen
1
hulp nodig?
Hallo 👋
Heb je vragen? Stuur gerust een Whatsapp bericht